Уеб сайт или Facebook страница?

За по-голяма част от медийните компании, уебсайта и Фейсбук изпълняват специфична роля в процеса на развитие на бранда. В зависимост от индивидуалните цели, можете да определите от какво се нуждаете – собствен сайт или страница в Facebook?

Пълен контрол или пълна липса на контрол
Уеб сайт – Вие го притежавате. Това позволява пълен контрол върху цялата медия.
Фейсбук – тук се съгласявате с постоянно изменящите се условия за ползване на продукт, като публикуваното съдържание се следи дали, с риск от изтриване на акаунта и загуба на натрупаната аудитория. 

„Не може да се вярва на Facebook в регулиране на самия себе си“ – “Facebook cannot be trusted to regulate itself,” tweeted Rhode Island Representative David Cicilline

Промени по дизайн
Уеб сайт – дизайна отговаря на фирмената Ви идентичност, Вие избирате цветове и оформление, визия и всички елементи изграждащи цялостният уеб дизайн.
Фейсбук – тук сте на милостта на общото, можете да приложите лого или глава на страница, всичко останало не е под Ваш контрол.

Възвращаемост на инвестиции
Уебсайт: Разполагате с пространството – можете да поставяте рекламни банери, видео и каквото, където и когато пожелаете. Това бързо може да доведе до възвръщане на инвестицията, в повечето случаи и печалба. Разбира се, трябва да привличате аудитория, да притежавате добра оптимизация и позиции при търсене в Google.
Facebook: Не предлага горепосочените възможности. Единствената опция е да плащате за реклама. Интересното е, че за разлика от платената реклама в Google, в Фейсбук плащате не за клик или посещение на сайта, а за показване на рекламите Ви и то само в социалната мрежа.

Споделяне на новини и информация
Уебсайт: Можете да интегрирате блог и да публикувате новини за предстоящи събития, предлагани услуги, продукти етц. За да достигнете до достатъчно голяма аудитория е необходимо сайта да е SEO оптимизиран и всичко публикувано в сайта ще бъде позиционирано на водещи позиции при търсене в Google.
Facebook: Основна идея на Facebook е да се споделя съдържание с избран кръг от хора. Това е бързо и изключително лесно. За набиране и поддържане на аудитория е необходимо заплащане на реклама и регулярно организиране на игри с награди.

Статистика
Уебсайт: Получавате пълни статистически данни за посетителите и можете ги използвате в маркетинговата си стратегия
Facebook: Предоставят Ви тяхна информация относно посещенията и показванията на публикации и реклами

Публикувана в Новини