Какво е домейн и хостинг? Колко струва и кой хостинг план да избера?

Избора на домейн (име) и хостинг (пространството в интернет) е първа стъпка при създаване на уеб сайт и онлайн магазин


За да бъде един сайт в Интернет, той трябва да има име – домейн (domain name). Това е адресът, на който ще бъде той. (пример: gelectronic.com). Домейн името се резервира за определен период от време, като минималният срок за това е 1 година. 
Хостинг (hosting) е пространството, на което се складират всички елементи на даден сайт. В зависимост от нужното дисково пространство, брой бази данни и генериран месечен трафик се заплаща подходящ хостинг план. Подобно на домейн името, хостинг плана се заплаща за определен период от време.

Колко струва домейн и хостинг е въпрос, които вълнува всички. Регистрация на домейн за период от 1 година започва от ~23лв, а стандартен хостинг план от 80лв. за период от 1 година. Цените при различните доставчици варират в зависимост от параметрите на хостинга, качеството на предлаганата услуга и техническите възможностите. Често срещана грешка е регистрация на домейн и използване на услуга, базирана извън държавата, в която се очаква да оперира уеб сайта. В началото може да Ви се струва добра идея да намалите разходите, избирайки по-нисък план, но в бъдеще, този избор може да доведе до усложнени ситуации. Избора на правилния партньор за доставка на услугата е от изключително значение за успеха на проекта.

Имате въпроси?! Може да се консултирате с нас. Виж контакти

Автор: Петър Гозманов
CEO в G electronic

Публикувана в Новини